Wimper krul: je hebt vast al vaker van deze term gehoord. Waarom is de vorm van de wimpers zo belangrijk? Bepaalt dit het eindresultaat of is er meer? Hoe kies je de krul voor een type oog? Vandaag vatten we alle belangrijke informatie samen, lees snel verder.
Wimper krul: wat is het en waarom is het zo belangrijk?
Simpel gezegd refereert de wimper krul naar de vorm van nepwimpers. De krul bepaalt de hoek van de wimpers, die verantwoordelijk is voor het eindresultaat. Dankzij de juiste keus op het gebied van wimper krul kunnen we het oog visueel openen of juist nauwer laten lijken. Ook kun je imperfecties, zoals hangende oogleden, camoufleren. Daarom analyseren ervaren wimperartiesten de ogen altijd.
Wimper krul: typen
De typen wimper krul zijn genoemd naar het alfabet: startend met A (de laagste graad krul) en eindigend met U. De wimpers hebben verschillende hoeken maar variëren ook in krul, voornamelijk de niet-standaard krul (zoals krul L). Er zijn een aantal typen die populair zijn en die je in elke schoonheidssalon vindt, voornamelijk vanwege hun veelzijdige gebruik en natuurlijke effecten:
- A (J) krul: de wimpers zijn in een hoek van 30 raden gekruld, wat er subtiel uitziet en goed staat bij mensen die van nature steile wimpers hebben.
- B krul: een hoek van ongeveer 45 graden betekent dat de krul wat groter is maar er nog steeds natuurlijk uitziet.
- C krul: de hoek is ongeveer 60 graden, vergelijkbaar met B krul, de wimpers hebben een natuurlijke vorm zoals het effect na gebruik van een wimperkruller.
- D krul: de zwaarste krul op de markt, met een hoek van 70 graden. Vaak gekozen door mensen die meer zichtbare effecten willen.
- L krul: niet-standaard krul, de wimpers zijn het eerste stuk vrij steil waarna de krul opeens begint. Wordt vaak gebruikt bij mensen waarvan de wimpers van nature naar beneden groeien. Dankzij de specifieke structuur van deze wimpers kan dit effect bereikt worden.
- M krul: vergelijkbaar met het L-type, maar deze krul is zachter dan de L krul.
De juiste analyse van het oog
Om de juiste wimper krul te kiezen voor wimper extensions moet een goede wimperartiest het oog analyseren en bekijken wat het best werkt voor de cliënt. Soms kan het oogframe alleen al vertellen welk type krul het best past. Het is ook belangrijk om goed te kijken naar de natuurlijke wimpers van de cliënt. Hierdoor is het vaak veel makkelijker om de juiste dikte van nepwimpers te kiezen, die de natuurlijke wimpers niet overbelast en lang blijft zitten.
Een ander belangrijk aspect van de analyse is het detecteren van natuurlijke imperfecties, zoals hangende oogleden. Het is belangrijk om te overwegen welke wimperstyle dit soort imperfecties het best camoufleert. Soms weten cliënten niet dat ze hangende oogleden hebben en hebben ze zelf al een stijl gekozen. Een professional kan de cliënt dan duidelijk uitleggen waarom deze stijl misschien niet het best bij hun ogen past.
Wimper krul vs. oogtype
Is de keus voor een krul zo belangrijk bij het gebruik van wimper extensions? Ja, zeker! De specifieke wimper krul is niet alleen verantwoordelijk voor het uiterlijk van de nepwimpers maar kan de look van het gezicht compleet transformeren. Wimpers hebben de kracht om hangende oogleden te camoufleren maar de verkeerde kan dit ook juist benadrukken. Met nepwimpers kunnen wimperartiesten de ogen groter of kleiner laten lijken en een optische illusie creëren voor ogen die te dicht bij elkaar staan, of juist te ver van elkaar af staan. Hetzelfde geldt voor diepliggende of uitstekende ogen.
Welke krul hoort bij welk oogtype?
- Hangende oogleden: de meest voorkomende wimper krullen zijn D, L en M. Een sterke krul camoufleert overtollig huid op het ooglid. Gebruik hiervoor korte of gemiddeld lange wimpers bij de buitenste hoeken en langere wimpers in het midden.
- Neerwaartse ogen: als de buitenste oogleden naar beneden hangen creëer je een asymmetrie met de binnenste ooghoeken. Gebruik dan geen lange wimpers op de buitenste ooghoeken omdat dit het effect versterkt. Begin bij de binnenste ooghoek naar buiten en creëer een subtiele krul (C en D).
- Grote ogen: kies voor wimpers met optimale lengte (te lang geeft een overdreven effect). Als je ze aanbrengt, laat ze dan richten op de binnenste ooghoek. Kies type C krul, en gebruik type D bij de hoeken van de iris om de ogen er langer uit te laten zien.
- Kleine ogen: gebruik vrij korte wimpers (lange wimpers laten het oog nog kleiner lijken), richt ze een beetje naar buiten. Gebruik C of D om het oog meer open te laten lijken.
- Ogen dichtbij elkaar: kies type B of C en breng korte wimpers in het midden en bij de binnenste ooghoek aan. Breng langere wimpers bij de buitenste ooghoeken aan om het oog langer te laten lijken. Richt de wimpers ook weer een beetje naar buiten.
- Ogen ver van elkaar af: breng geen lange wimpers op de buitenste ooghoeken aan, dit versterkt juist het effect. Het is belangrijk om de ogen visueel dichter bij elkaar te brengen, gebruikt hiervoor steile wimpers die naar de buitenste ooghoek wijzen. Type A, C en D werkt hiervoor het best.
- Diepliggende ogen: om ze groter te laten lijken kies je type D of L. Gebruik lange wimpers in het midden. Het oog ziet er visueel beter uit en je kunt hangende oogleden tegelijkertijd makkelijk camoufleren. Mensen met diepliggende ogen hebben vaak last van hangende oogleden.
- Uitstekende ogen: vermijd sterke krultypen, wed op B en C of experimenteer met A (J). Gebruik korte wimpers en breng langere wimpers aan in de ooghoeken om de ogen wat smaller te laten lijken.
Welk type krul kies je bij een speciale extensions style?
Het selecteren van de juiste wimpers voor de gekozen stijl is gebaseerd op bepaalde patronen. Een goede wimperstylist weet echter dat de individuele anatomie van het oog van de cliënt ook in overweging genomen moet worden. Als je een specifieke wimper extensions methode gekozen hebt, en weet welke effecten je wil bereiken, dan is het tijd om de juiste wimper krul te kiezen. Hier lees je een aantal tips die je hiermee kunnen helpen:
- Platte stylen, zoals een smal of Cat Eye effect, zijn ontwikkeld om de buitenste hoek van het oog te verlengen. Hiervoor gebruik je krul type M, L of B. Voor mooie resultaten en een natuurlijke finish is het beter om een sterke krul te vermijden.
- Voor het Doll effect, Kim effect of Fox Eye effect (en soms het Cat Eye effect, afhankelijk van de gewenste krul): deze effecten openen het oog een beetje, dus hier heb je een grotere krul voor nodig (C, CC of D).
- Het Russian Volume (of Hollywood) effect vereist een milde krul zodat de resultaten er niet overdreven uitzien. Vaak wordt hier type B krul voor gebruikt.
- Wimper extensions met fijne volume methoden, zoals 2D of 3D, zijn gebaseerd op een selectie van verschillende typen krul, afhankelijk van de voorkeuren van de cliënt.
- De 1:1 methode zonder wimper style kan met elk type krul gedaan worden, op voorwaarde dat je het oogtype eerst geanalyseerd hebt.
Wimper krul typen: kunnen ze gemengd worden?
Natuurlijk! Elk van onze wimpers is compleet verschillend. Als je wimper extensions gebruikt, dan hoef je niet slechts één type te gebruiken. Je kunt ze met elkaar mengen, als je maar passende krultypen en lengtes bij elkaar kiest om de perfecte wimperlook te creëren. Als je type B of C kiest, onthoudt dan dat type C visueel korter lijkt dan type B, ook al zijn beide wimpers 10 mm lang. Krultype C heeft een beetje meer krul dan type B.